Flevoland gaat voor elektrisch verwarmen!

Elektrisch verwarmen Flevoland

 

 

In de koudere maanden zijn de inwoners van Flevoland en omgeving al lang bekend met de uitdaging om warm te blijven. Huizen worden in vrolijke kleuren geschilderd om het gebrek aan daglicht te maskeren, en de elektriciteitsrekening loopt op als de airconditioning wordt aangezet. Als antwoord op deze seizoensgebonden uitdagingen zijn Flevoland en haar buurgemeenten begonnen aan een ambitieus plan om tegen 2040 een klimaatbestendige regio te zijn. Dit plan omvat de integratie van duurzame groei in alle domeinen van de samenleving: van energiesystemen tot huisvesting, vervoer, landbouw en bosbouw. Het doel? Tegen 2020 moet Flevoland een nettoproducent van hernieuwbare energie zijn en tegen 2030 een nettoconsument van hernieuwbare energie. Elektrisch verwarmen is in Flevoland niet alleen duurzaam, maar ook erg populair. In dit artikel wordt onderzocht hoe deze strategie zal worden uitgevoerd in verschillende sectoren: verwarming, vervoer, landbouw en bosbouw.

Heating

In het begin van 1900 was verwarming met vloeibare brandstoffen een gebruikelijke bron van huisverwarming. Het was echter geen goede energiebron. Omdat de warmte niet efficiënt werd overgedragen door de vloeistof, ging ze gemakkelijk verloren via de muren van het huis. Huiskolen waren een veel betere verwarmingsbron en waren in de meeste delen van het land verkrijgbaar.

Tegenwoordig is verwarming met vaste brandstoffen echter nog steeds de meest populaire vorm van verwarming in Flevoland en de omliggende gemeenten. Volgens het Warmtenet Flevoland (FWN), een netwerk van meer dan 11.000 warmtewisselaars, wordt 82% van de woningen en bedrijven verwarmd met vaste brandstoffen. Het FWN is een kritieke infrastructuur die de energievoorziening van de regio helpt beheren. De warmtewisselaars helpen de warmte gelijkmatig over het gebied te verspreiden en zorgen ervoor dat de temperatuur in huizen en bedrijven op een comfortabel niveau blijft.

Verwarming met vaste brandstoffen is een relatief schone energiebron. Het produceert geen uitstoot en geeft geen schadelijke stoffen af bij verbranding. Er komt ook geen kooldioxide vrij wanneer ze gebruikt wordt om huizen te verwarmen. Het beste alternatief is echter het gebruik van schone, hernieuwbare energiebronnen. Flevoland en zijn buurgemeenten zijn van plan om in de nabije toekomst over te schakelen van het gebruik van vaste brandstoffen op het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Dit zal een van de belangrijkste stappen zijn in de overgang naar een klimaatbestendige regio.

Vervoer

In Nederland moeten auto's en vrachtwagens een sticker met de tekst "lage-emissiezone" dragen wanneer zij in een aangewezen lage-emissiezone rijden. Deze lage-emissiezone bestrijkt Flevoland en de aangrenzende gemeenten. Het doel van de lage-emissiezone is inwoners en bedrijven aan te moedigen om over te schakelen op emissiearme vervoerswijzen. Deze verschuiving kan bestaan uit het vervangen van eenpersoonsvoertuigen door openbaar vervoer, lopen of fietsen. Emissiearme zones zijn een belangrijk onderdeel van de overgang naar een klimaatbestendige regio. Emissiearme zones zijn een manier om inwoners en bedrijven aan te moedigen over te stappen op vervoerswijzen met een lage uitstoot. Deze lage-emissiezones zijn meestal verbonden door een zogenaamd warm net, een netwerk van warmtewisselaars. De warmtewisselaars helpen de warmte gelijkmatig over het gebied te verdelen.

Landbouw en bosbouw

In het verleden gebruikte de landbouw vaak hulpbronnen zoals hout, turf en fossiele brandstoffen voor de landbouw en voor verwarming en warmwatervoorziening. Landbouwafval werd ook gebruikt als meststof. Deze vorm van landbouw staat bekend als "gemengde landbouw", die niet is toegestaan in een klimaatbestendige regio.

De overgang naar een klimaatbestendige regio vereist een verandering van de landbouwpraktijken. Veel landbouwpraktijken die in de afgelopen eeuw zijn ontwikkeld, zijn niet aanvaardbaar in een klimaatbestendige regio. Als onderdeel van de overgang zullen de landbouwers in Flevoland en de omliggende gemeenten hun bedrijven moeten omschakelen naar een klimaatbestendige vorm van landbouw. Een van de belangrijkste stappen in dit proces is de omschakeling van landbouwgrond naar het planten van bomen of het verbouwen van gewassen die energie kunnen opwekken.

Conclusie

Er is veel onzekerheid over de toekomst van klimaatverandering. Maar één ding weten we zeker: Nederland moet voorbereid zijn op deze dreiging. Nederland moet een klimaatbestendige regio worden.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *